تعیین اهداف آموزشی؛ اصلی ترین الزام آموزشی نوین فرماندهان و مدیران
تعیین اهداف آموزشي اولين گام برنامهریزی آموزش كاركنان و در واقع نخستين عامل ايجاد و تضمين اثربخشي کارکرد آموزش و توانمندسازی است كه اگر به درستي انجام شود مبناي عينيتري براي برنامهریزی به عنوان نقشه اثربخشي فراهم خواهد شد و امكان تطابق آن با اهداف سازمانی، حوزههای شغلي و بسیاری دیگر از موضوعات را به وجود خواهد آورد. در حقیقت تعیین الزامات آموزشی میسر نخواهد شد مگر آنکه هدف از آموزش مشخص و معین گردد. به عبارت دیگر الزامات نوین آموزشی موضوعی است سیال و متنوع که ابعاد گستردهای چون الزامات قانونی، محتوا و نحوه آموزش، شیوه ارزشیابی و محیط متفاوت، الزامات سختافزاری و بسترسازی الزامات نوین آموزشی و حتی نحوه بکارگیری استاد را در برگرفته که همه آنها وابستگی مستقیمی به هدف آموزش دارد.
به واقع میتوان گفت که الزامات نوین آموزشی از هدفی به هدف دیگر قابل تغییر است. لذا درک روشگان هدفشناسی آموزش مدیران و فرماندهان نقش تعیین کننده و بسزایی در تعیین الزامات نوین آموزشی برای آنها خواهد داشت. بر همین اساس این مقاله در پی آنست تا با ارائه روششناسی تعیین اهداف، راهکار مشخص نمودن الزامات نوین آموزش را تسهیل نماید.
کلمات کلیدی: آموزش فرماندهان و مدیران، الزامات نوین آموزش، تعیین اهداف آموزشی، رویکرد سیستمی؛
این مقاله توسط آقایان حسين ظفری و عمار حاجی حسینی در "همایش الگوی فرماندهی و مدیریت جهادی" سال 1394در تهران ارائه گردیده است. فایل PDF این مقاله در ادامه قابل دانلود است.
مطالب مرتبط
- معرفی ترجمه کتاب «تصویر آینده» فرد پولاک
- چاپ کتاب مفهموم یابی بحران در قرآن و نسبت آن با سنت های الهی
- پدیداری شعور و معرفت عامه، به مثابه مقدمه استقرار حکمرانی عدل معصوم(ع)
- چالش های درونی سلفیه در تنقیح مبانی کلامی و عقیدتی با محوریت پدیده تکفیر و جوانب آن
- مقاله مختصات یابی از تصویر مطلوب حکمرانی زمینه ساز ظهور